Tarinamme

Rettig Oy Ab on perustettu 1845, jolloin Pehr Cerelius Rettig (1811-1871) muutti Ruotsin Gävlestä Turkuun ja perusti Turussa tupakkatehtaan. Tänään Rettig Oy Ab on edelleen perheen omistuksessa ja toimintaa hallinnoi von Rettigin perheen 9. sukupolvi.

Rettig aloitti tupakkatehtaana Saksan Hampurissa 1770-luvulla. Myöhemmin liiketoiminta siirtyi Ruotsiin ja vuonna 1845 Rettig perusti tupakkatehtaan Turkuun. Yhtiö on koko pitkän historiansa ajan ollut aktiivisesti mukana monenlaisissa suomalaisissa teollisuusyrityksissä esimerkiksi varustamoteollisuudessa ja myöhemmin kalkkikivi-, metalli- ja makeisteollisuudessa sekä lämmitysjärjestelmissä. Rettig Oy Ab:n juuret ovat syvällä suomalaisessa teollisuudessa, ja se on tällä hetkellä Suomen johtava perheomisteinen sijoitusyhtiö.

1770–1899

1770 Steffen Cerillius Rettigistä tuli tupakkamestari. Hän perusti tupakkatehtaan ensin Hampuriin ja pian Tanskan Ringkøbingiin ja Ruotsin Karlskronaan.

1809 Steffen Cerilliuksen poika Pehr Christian Rettig perusti tupakkatehtaan Ruotsin Gävleen. Hän toimi myös raudanvalmistuksessa, laivanrakennuksessa ja varustamoalalla.

1845 Pehr Christianin poika Pehr Cerelius Rettig perusti tupakkatehtaan Turkuun.

1897 Pehr Cereliuksen veljenpoika Fredric von Rettig oli mukana perustamassa Höyrylaiva Osakeyhtiö Borea, joka liikennöi Turun ja Tukholman välillä.

1900–1975

1926 Höyrylaiva Osakeyhtiö Bore tuli osakkaaksi Suomen Etelä-Amerikan Linjaan palvelemaan Suomen ja Etelä-Amerikan välistä liikennettä.

1940 P.C. Rettig & Co hankki enemmistöosuuden pietarsaarelaisesta Ph.U. Strengberg & Co Ab ‑tupakkatehtaasta.

1970 Rettig ryhtyi aktiivisesti hajauttamaan portfoliotaan, kun tupakkaan liittyvät terveyskysymykset tulivat entistä ajankohtaisemmiksi.

1970 Rettig laajentui lämmitysalalle ostamalla suomalaisen Purmo Tuotteen.

1970 Rettig laajentui makeisalalle ostamalla Oy Merijal Ab:n Oulusta.

1974 Rettig perusti myyntiyrityksen Saksaan Purmo Tuotteen valmistamien lämpöpattereiden vientiä varten.

1975 Rettig laajensi toimintaansa makeisalalla ostamalla Oy Seres Ab:n Turusta.

 

1976–2009

1979 Gilbert von Rettig nousi yhtiön omistajaksi ja otti vastuun yhtiöstä. Yhtiö toimi tässä vaiheessa tupakka-, makeis- ja varustamoalalla sekä metalli- ja lämmitysjärjestelmien teollisuudessa.

1980-luvulla Rettigistä tuli Pohjoismaiden johtava radiaattorivalmistaja sen ostettua useita radiaattoritehtaita Suomesta ja muista Euroopan maista.

1984 Rettig laajensi toimintaansa juomateollisuuteen.

1990-luvulla Rettig myi kaikki liiketoimintonsa lämmitys-, varustamo- ja kiinteistöalan liiketoimintoja lukuun ottamatta.

2003 Rettig hankki vähemmistöosuuden Nordkalkista. Myöhemmin Rettigistä tuli sen ainoa osakkeenomistaja.

2010–

2010 Rettig aloitti matkan teollisuuden monialayhtiöstä johtavaksi sijoitusyhtiöksi.

2016 Rettig lopetti toiminnan varustamoalalla myymällä Bore-varustamon.

2021 Rettig myi osuutensa Alandiasta sekä Nordkalkin. Nordkalkin kaupan myötä Rettigistä tuli yhtiön uuden omistajan, SigmaRoc Plc:n, merkittävä osakkeenomistaja. Syyskuussa Rettig Group ilmoitti Purmo Groupin ja Virala Acquisition Companyn yhdistämisaikeesta. Sulautumisen myötä Purmo Groupista tulee listayhtiö, jossa Rettig Group on enemmistöomistajana.