10.11.2015

Rettig ICC går in på nya marknader via förvärv av italienska Emmeti

Rettig ICC köper 91 % av det Norditalienska VVS-företaget Emmeti av det italienska private equity-bolaget PM&Partners och Mario Martin, Emmetis VD och en av bolagets grundare.  Förvärvet stöder Rettig ICC:s tillväxt- och innovationsstrategi, eftersom det för Rettig ICC in på nya geografiska marknader och tillför ny teknologi till Rettig ICC’s värmelösningar. Förvärvet stärker också Rettig ICC:s ställning på marknaden för golvvärmelösningar.

Förvärvet av Emmeti stöder Rettig ICC:s diversifiering från traditionella värmeelement till det växande golvvärmesegmentet inklusive rördelar och reglage. Genom sitt utbud av värmepumpar, luftkonditioneringsanläggningar och solpaneler bidrar Emmeti också med ny teknologi och nya affärsmöjligheter.

Rettig ICC har traditionellt varit en stark aktör i stora delar av Europa, förutom i Sydeuropa där Emmeti har en stark marknadsposition, speciellt på den italienska marknaden. Emmeti är också väl etablerad i andra länder, såsom i Brasilien och Spanien, där Rettig ICC sedan tidigare inte har någon, eller mycket begränsad, närvaro.

Tack vare Rettig ICC:s och Emmetis kompletterande geografiska verksamhetsområden och produktionsenheter, förväntas förvärvet leda till betydande synergier. Emmeti har tre produktionsenheter i norra Italien varav en är i Brescia (FIV S.r.l) i ett område som är känt för sin produktion av mässing.

Rettig Group finansierar företagsköpet med kontanta medel, kortfristiga finansiella instrument och ett nytt banklån på 25 miljoner euro. Affären förutsätter inte konkurrensmyndigheters godkännande och förväntas slutföras under år 2015.

Mario Martin behåller 9 % av aktierna i Emmeti. Han blir medlem av Rettig ICC:s ledningsgrupp och rapporterar till Rettig ICC:s verkställande direktör.

”Förvärvet av Emmeti är strategiskt viktigt för Rettig ICC, eftersom det ger oss möjligheter att gå in på nya geografiska marknader och utvidga vårt utbud av energieffektiva värmelösningar”, konstaterar Neil Macpherson, VD för Rettig ICC.

Rettig Group har haft Advium Corporate Finance och Benedetti & Associates som finansiella rådgivare samt Nunziante Magrone som juridisk rådgivare. Di Tanno & Associati och Gianni Origoni Grippo Cappelli & Partners har agerat som juridisk rådgivare för säljande parter och Emmeti. Banca IMI (Intesa Sanpaolo Group) har agerat som finansiell rådgivare för PM&Partners.  

Presentation och telefonkonferens för Emmeti-förvärvet (se ”Övriga presentationer”).

Ytterligare information:
Neil Macpherson, VD, Rettig ICC: Tel. +44 191 4917301
Mario Martin, VD, Emmeti: Tel. +39 (0)434 567911
Hans Sohlström, VD, Rettig Group och styrelseordförande, Rettig ICC: Tel. +358 (0)9 6188 3220
Massimo Grasselli, Managing Partner, PM&Partners: Tel. +39 02 7249041

Rettig ICC (Indoor Climate Comfort) är Europas ledande leverantör av värmeelement och reglage för inomhustemperatur. Rettig ICC har 15 fabriker i 11 länder. Företaget utvecklar och tillverkar värmeelement, golvvärmesystem, ventiler och reglage som säljs i mer än 50 länder. År 2014 uppgick omsättningen till cirka 554 miljoner euro. www.rettigicc.com, www.rettig.fi
 
Emmeti Group grundades år 1976 och är en ledande tillverkare av avancerade och energieffektiva VVS-system i norra Italien. Bolaget har sitt huvudkontor i Vigonovo di Fontanafredda nära Venedig, tre produktionsanläggningar i norra Italien och cirka 20 000 installatörer och återförsäljare runt om i världen. År 2014 uppgick Emmetis omsättning till cirka 109 miljoner euro med omkring 320 anställda. Fram till affärens avslut ägs företaget av PM&Partners (65%) och Mario Martin (35%). www.emmeti.com

PM&Partners, grundat år 2000, är ett etablerat private equity-bolag med fokus på italienska medelstora bolag. Bolaget har gedigen erfarenhet av investeringar i italienska medelstora familjebolag. Emmeti var den första investeringen i PM&Partners II-fonden, som uppgick till 340 miljoner euro vid etablering år 2008. www.pm-partners.it