01.12.2015

Rettig ICC har slutfört förvärvet av Emmeti S.p.A.

Rettig ICC har slutfört köpet av det Norditalienska VVS-företaget Emmeti S.p.A.. Förvärvet stöder Rettig ICC:s tillväxt- och innovationsstrategi, eftersom det tillför ny teknologi till Rettig ICC’s värmelösningar och stärker bolagets ställning på den växande golvvärmemarknaden. Köpet för också Rettig ICC in på nya geografiska marknader.

”Våra kunder går in för allt mera integrerade VVS-lösningar samtidigt som efterfrågan och kraven på energieffektiva byggnader ökar. Dessutom håller Rettig ICC:s marknad på att konsolideras. Förvärvet av Emmeti är därför strategiskt viktigt för Rettig ICC. Genom Emmeti kan vi utvidga vårt utbud av energieffektiva värmelösningar och vi går in på nya geografiska marknader. Emmeti har cirka 20 000 kunder globalt, omsättningen uppgick år 2014 till 109 miljoner euro och bolaget har 320 mycket kunniga anställda. Vi ser fram emot att ha Emmeti integrerad i vår verksamhet före hösten 2016”, konstaterar Neil Macpherson, VD för Rettig ICC.

Förvärvet av Emmeti stöder Rettig ICC:s ambitioner att diversifiera från traditionella värmeelement till det växande golvvärmesegmentet inklusive rördelar och reglage. Genom sitt utbud av värmepumpar, luftkonditioneringsanläggningar och solpaneler bidrar Emmeti också med ny teknologi och nya affärsmöjligheter.

Rettig ICC har traditionellt varit en stark aktör i stora delar av Europa, förutom i Sydeuropa där Emmeti har en stark marknadsposition, speciellt på den italienska marknaden. Emmeti är också väl etablerad i andra länder, såsom i Brasilien och Spanien, där Rettig ICC sedan tidigare inte har någon, eller mycket begränsad, närvaro.

Förvärvet förväntas leda till betydande synergier tack vare Rettig ICC:s och Emmetis kompletterande geografiska verksamhetsområden och produktionsenheter. Emmeti har tre produktionsenheter i norra Italien varav en är i Brescia (FIV S.r.l) i ett område som är känt för sin mässingsproduktion.

Säljande parter är italienska private equity bolaget PM&Partners och Mario Martin, Emmeti’s VD och en av bolagets grundare. Efter att affären slutförts äger Rettig ICC 91 % och Mario Martin 9 % av aktierna i Emmeti. Mario Martin blir medlem av Rettig ICC:s ledningsgrupp och rapporterar till Rettig ICC:s verkställande direktör.

Ytterligare information:
Hans Sohlström, VD, Rettig Group och styrelseordförande, Rettig ICC: Tel. +358 (0)40 7455276
Neil Macpherson, VD, Rettig ICC: Tel. +44 191 4917301

Rettig ICC (Indoor Climate Comfort) är Europas ledande leverantör av värmeelement och reglage för inomhustemperatur. Fram till affärens avslut hade Rettig ICC 15 fabriker i 11 länder. Företaget utvecklar och tillverkar värmeelement, golvvärmesystem, ventiler och reglage som säljs i mer än 50 länder. År 2014 uppgick omsättningen till cirka 554 miljoner euro. www.rettigicc.com
 
Emmeti Group grundades år 1976 och är en ledande tillverkare av avancerade och energieffektiva VVS-system i norra Italien. Bolaget har sitt huvudkontor i Vigonovo di Fontanafredda nära Venedig, tre produktionsanläggningar i norra Italien och cirka 20 000 installatörer och återförsäljare runt om i världen. År 2014 uppgick Emmetis omsättning till cirka 109 miljoner euro med omkring 320 anställda. Fram till affärens avslut ägdes företaget av PM&Partners (65 %) och Mario Martin (35 %). www.emmeti.com